Hoe houd je de uitvaart in eigen hand?

Pleeg vooral nog even géén telefoontje naar de verzekeringsmaatschappij om het overlijden van jouw geliefde te melden.
Hoe houd je de uitvaart in eigen hand?

Hoe houd je de uitvaart in eigen hand?

Pleeg vooral nog géén telefoontje naar de verzekeringsmaatschappij om het overlijden te melden. Bel wel alvast de huisarts zodat deze kan komen voor de diverse formaliteiten.

Wanneer de overledene verzekerd is, is het belangrijk om na de gaan of het een kapitaalverzekering is (uit te keren bedrag te besteden aan de uitvaart) of een naturapolis. Deze laatste keert uit in standaard producten en diensten die rondom een uitvaart “nodig zijn”.

En wat is nodig? Dat bepalen jullie als familie immers zelf? Vaak is het bij deze naturapolissen zo dat “standaard” zaken binnen de polis vallen maar voor “eigenzinnige keuzes” door de nabestaanden diep in de buidel moet worden getast. Immers: “Dit valt niet binnen de polis/ het pakket.”

Het goede nieuws is dat zo’n naturapolis vaak ook omgezet kan worden in een geldbedrag. Dit geldbedrag zal iets lager zijn dan de waarde die de polis representeert maar met een helder beeld over de uitvaart en rondvragen in jullie netwerk, komen jullie met dit bedrag waarschijnlijk een heel eind!

Dus wacht nog even met het bellen van de verzekering om het overlijden te melden. Negen van de tien keer worden jullie als nabestaanden aan een uitvaartbegeleider “van de verzekeringsmaatschappij” gekoppeld en mogen jullie het doen met standaard keuzes.

Praat met elkaar hoe jullie de uitvaart voor jullie zien. Begraven of cremeren en waar dan? Geliefde thuis opbaren zonder de extra kosten van rouwbezoeken in een crematorium of rouwcentrum? Intieme ceremonie thuis in de achtertuin of toch in de aula waar je meerdere bezoekers kunt ontvangen? Heb je een creatief familielid die een bloemschikcursus heeft gevolgd en een mooi kiststuk kan maken? Mensen die om jullie heen staan, willen vaak graag praktisch iets betekenen in de uitvaartweek. Is er een keukenprins(es) die de lievelingstaart en -hapjes van jullie geliefde wil klaarmaken voor na de ceremonie in de tuin? Veel kunnen jullie zelf organiseren en delegeren.

Het enige telefoontje wat je hoeft te plegen naar de verzekeringsmaatschappij is het telefoontje met de vraag hoeveel geld er op de naturapolis kan worden uitgekeerd. Dan kunnen jullie zelf aan de slag met de uitvaartbeleider van jullie eigen keuze.

Maar nu eerst even ademhalen. Zit naast degene die is overleden en laat dit gegeven in je systeem zakken. Misschien vertel je hem of haar nog zachtjes de dingen die er nog te delen zijn. Hoop je dat diegene liefdevol zal worden ontvangen door ouders of andere familieleden die voor zijn gegaan? Zeg het diegene dat dit jouw wens is. Koester deze laatste momenten voordat de “drukke tijd” van de uitvaartweek begint. 

Wanneer de huisarts is geweest en de twee formulieren heeft achter gelaten, dan is het de tijd om de uitvaartbegeleider te bellen: Alma Liora 06-52471117

Gerelateerde Tags