Bloemen

Haar moeder was overleden en er was een bescheiden uitkering vanuit de naturapolis die haar moeder had. We zochten naar de mogelijkheden om de uitvaart zo passend mogelijk te maken zowel qua de persoon die haar moeder was alsook qua beschikbaar budget.
Bloemen

We bespraken de mogelijkheden tot thuis opbaren. Dit scheelt toch al gauw 800 a 900 euro in vergelijking met de kosten van een 24-uurs kamer in een rouwcentrum. Via Alma Liora huurde ze voor een bescheiden bedrag een koelplaat en de dagelijkse thuiscontroles zijn bij mijn dienstverlenings-fee inbegrepen. Haar moeder werd keurig op haar eigen bed thuis opgebaard. Ook de kist had zij snel via de site van mijn leverancier uitgekozen. De prijzen staan op zijn site helder en transparant benoemd en ik reken geen extra marge.

 

“En de bloemen dan?” vroeg ze. “Ik wil wel graag een mooi stuk op de kist.” Ze schrok toen ik bij benadering zei wat een zogenaamd “kiststuk” zou gaan kosten. Ze had ook nog de pech dat haar moeder in de nieuwjaarsnacht was overleden, midden in de winter. De bloemen van haar keuze waren schaars op dit moment.

 

Ik vroeg haar of zij Hedera in de tuin had staan. “Maak zelf een basisstuk met Hedera en vraag de bezoekers roze rozen mee te nemen. Die steken we op de dag van de uitvaart in het stuk en zo creëren jullie met zijn allen een prachtig bloemstuk voor je moeder.” Ze was meteen enthousiast maar zelf was ze niet zo handig. Ze zou haar schoonzus vragen, die was veel creatiever ingesteld.

 

Gedurende de uitvaartweek vroeg ik een aantal keren voorzichtig naar het bloemstuk. Vorderde het al? Hoe wordt het? Persoonlijk was ik toch ook wel erg nieuwgierig geworden. De dag van de uitvaart was daar en de familie was al in het appartement van moeder toen ik aankwam. Het bloemstuk stond te pronken; groot, groen en prachtig! Ook had dochter een aantal potjes aarde die haar moeder gedurende haar leven bij elkaar verzameld had van bijzondere plekken waar ze was geweest. Die verdwenen in een doos evenals diverse mooie edelstenen die her en der in het huis uitgestald stonden.

 

Eenmaal in het uitvaartcentrum werd het bloemstuk op de kist gelegd en de meegebrachte bloemen werden er door schoonzus voor de dienst nog ingestoken. Potjes aarde, stenen en ingelijste foto’s werden rond de overledene geplaatst. De ranken van de Hedera eromheen gedrapeerd. Het was fantastisch om te zien hoe er met zorg door de familie een mooi, persoonlijk geheel werd gemaakt van de meegebrachte spulletjes. Dochter gaf na de uitvaart aan: “Het geheel is prachtig geworden en het paste helemaal bij ons! ”

 

Je kunt ervoor kiezen om veel dingen zelf te doen en regelen bij de uitvaart van je geliefde. Dit scheelt niet alleen in de kosten maar vaak wordt het er ook een stuk persoonlijker van.

Tevens kan dit ook helpen in de rouwverwerking. Door praktisch bezig te zijn, krijg je het gevoel “dat je iets doet” en erken je dat jouw geliefde is overleden. Dit is de eerste rouwtaak van vier zoals deze benoemd wordt door hoogleraar Rouw aan de Katholieke universiteit van Leuven, Manu Keirse: erkennen dat een geliefde is overleden, het verlies onder ogen zien.

Gerelateerde Tags