Wikkelgoed

Omdat ik als uitvaartbegeleider graag een zo breed mogelijk assortiment aan “omhullingen” wil kunnen bieden, volgde ik onlangs een vouwtraining op het gebied van de lijkwade.
Wikkelgoed

Omdat ik als uitvaartbegeleider graag een zo breed mogelijk assortiment aan “omhullingen” wil kunnen bieden, volgde ik onlangs een vouwtraining op het gebied van de lijkwade. Op een maandagavond in maart ging ik op weg naar Eext in de Drentse bossen waar zich de prachtige Natuurbegraafplaats Hillig Meer bevindt. Wat een mooie plek is dat waar de zogenaamde “eeuwige grafrust” nog gebezigd wordt. Een graf wordt namelijk nooit geruimd en gaat op in de aanwezige natuur; de eeuwige kringloop van het leven.

Robbe en Jelle ontvingen me allervriendelijkst en Robbe vertelde over de geschiedenis van het bedrijf welke door zijn moeder is opgericht. Vanuit zijn persoonlijke ervaring gaf hij aan hoe een lijkwade mooi gevouwen wordt⁠. Ik ontving vouwtips voor overledenen met verschillende lichaamsposturen⁠. Ook werd er ruim stil gestaan bij de begeleiding van de familie, en de waarde van het vouwritueel⁠. Dit sprak mij natuurlijk enorm aan aangezien ik net mijn opleiding tot Ritueel Begeleidster succesvol had afgerond. Mijn plan is om diverse vouwrituelen te ontwerpen die de familie gezamenlijk kan uitvoeren als een passend afscheid. Deze vouwmomenten verdienen rust en aandacht net zoals het “sluiten van de kist” dat behoeft.

Na dit uitgebreide verhaal gingen we natuurlijk gezamenlijk oefenen. Met poppen maar ook met mede-uitvaartbegeleiders die zichzelf ter beschikking stelden voor de vouw-wetenschap. Stilte door de gevergde concentratie en natuurlijk hier en daar ook een grap om even de boel wat luchtiger te houden: “Het is net origami-vouwen!” en “Ik voel me een burrito!” Niets menselijks is ons uitvaartbegeleiders vreemd, hoor!

Wat mij persoonlijk opviel is dat het vouwen van een wade zo ontzettend natuurlijk aanvoelt. Dit is natuurlijk een eeuwenoud ritueel wat haast in ons collectief geheugen genesteld lijkt te zijn. Wat dat betreft is het gebruik van een kist heel wat “jonger”.

⁠Na deze cursusavond die zo prachtig werd vastgelegd door Miranda Karel, afscheidsfotografe, heb ik besloten dat ik graag samenwerk met dit bedrijf. Ik stel je dan ook met liefde voor aan één van mijn partners: Wikkelgoed en ik vertel je graag iets meer over hen. Dit bedrijf, dat in 2000 is begonnen, biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van een kist: de lijkwade. Een lijkwade is een zachte rechthoekige doek die om een overledene gewikkeld kan worden voor bij een uitvaart of opbaring. Samen met een draagbaar kan deze wade een kist volledig vervangen. Zowel deze draagbaren als de lijkwaden van wikkelgoed worden gemaakt van biologische en duurzame materialen. Mocht je meer willen weten over Wikkelgoed en hun lijkwade kunt u terecht op hun website.

 

 

Gerelateerde Tags