Wensgesprek

We spraken elkaar op een verjaardag over mijn (be) roep (ing). Samen met zijn partner zorgde hij al een tijd voor een zieke vriendin. Of ik ook “voorbereidende gesprekken” deed bij mensen thuis?
Wensgesprek

Ja natuurlijk! Een wensgesprek om te inventariseren wat jij graag zou willen wanneer je bent overleden. Ook al is de uitvaart naar mijn gevoel vooral een mooi ritueel voor de nabestaanden, het is fijn als de geliefden die achterblijven een beetje een idee hebben wat je zou hebben gewild. Zo kunnen zij gedegen keuzes maken in de hectische uitvaartweek in de geest van diegene die is overgegaan (letterlijk en figuurlijk).

Tijdens een persoonlijk gesprek bij je thuis stel ik diverse vragen over hoe jij je afscheid voor je ziet. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om mij vragen te stellen over de diverse mogelijkheden. Aansluitend  werk ik mijn aantekeningen uit en ontvang je binnen een week een rapportage van mij waarin beschreven staat wat jouw ideeën en wensen zijn. Deze rapportage kun je ondertekenen zodat de mensen die jouw uitvaart regelen een richtlijn hebben.

Naast de rapportage krijg je ook richtlijnen om een codicil te schrijven waarin jij kunt omschrijven wie bepaalde spulletjes van jou krijgt. Geldbedragen kun je niet via een codicil aan iemand toewijzen. Ook kun je sinds 2003 geen executeur meer aanwijzen via een codicil. Je kunt natuurlijk wel aangeven wie je daartoe geschikt acht.

Aan jouw digitale erfenis wordt vanzelfsprekend ook gedacht. Je ontvangt een vel om je gebruikersnamen en wachtwoorden in te vullen. Wil je dat jouw profielen gewist worden of wil je bijvoorbeeld een nagedachtenis-pagina? Handig om te weten zodat dit geregeld kan worden.

Tenslotte ontvang je van mij een offerte die 6 maanden geldig is. Zo krijg je een helder beeld over de kosten en kun je inschatten of je over voldoende middelen beschikt en jouw nabestaanden niet achterlaat met een pittige factuur.

Het is verstandig dat wanneer je een verzekering hebt, dat er wordt gekeken wat er kan binnen de mogelijkheden van deze verzekering. Je bent immers niet verplicht om de mensen van de verzekeringsmaatschappij jouw uitvaart te laten verzorgen. De keus is altijd aan jou. Iedereen is vrij om zelf te kiezen wie de uitvaart zal gaan verzorgen.

Op mijn pagina Tarieven kun je de meest up-to-date prijslijst vinden zodat je kunt zien wat een Wensgesprek kost. Wanneer je besluit om jouw uitvaart te laten verzorgen door Alma Liora, wordt dit bedrag weer in mindering gebracht op de eindfactuur van de uitvaart.

Ik wil de dood graag met jou bespreekbaar maken zodat deze weer natuurlijk onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven. Praten over de dood kan veel rust en duidelijkheid geven. Het kan angst wegnemen; angst voor wat komen gaat. Angst voor alle beslissingen die moeten worden genomen. Het kan je een fijn gevoel geven dat jij in ieder geval helder op papier hebt staan hoe jij je uitvaart ziet waardoor jouw nabestaanden een rode draad hebben in de hectische uitvaartweek. Neem Contact op zodat er een afscheid kan worden vormgegeven dat daadwerkelijk goed aansluit bij wie je bent.

Gerelateerde Tags